Mnogi vlasnici nekretnina nisu sigurni je li drveni pod u kuhinji prikladan za njihov prostor. Drvo je izuzetno poželjna podna obloga jer ima prirodnu ljepotu, privlačnu toplinu, izdržljivost i izgled koji nikad ne izlazi iz mode. Ali, je li drveni pod prikladan za kuhinje?
Pri izboru podne obloge za kuhinju potreban je stručan pristup, jer pod u kuhinji prije svega treba biti dugotrajan, otporan na mehanička oštećenja i lako održiv. Dakle, je li parket u kuhinji dobra opcija? Zamolili smo stručnjake za podne obloge da nam podijele informacije iz prve ruke, kako biste saznali je li drvo prikladno za vaš prostor. Saznajte sve o najoptimalnijim vrstama, uvjetima postavljanja, održavanju, te kombinaciji s pločicama ili drugim modernim materijalima.
Usredotočit ćemo se na 2 najpopularnija izbora podnih obloga u kuhinji: parketni pod i pločice, te navesti 5 glavnih preduvjeta za dugotrajnost poda u kuhinji.
Parket u kuhinji: moderan, ugodan i rustikalan
Prosječna kuhinja je centar aktivnosti i mjesto na kojem se obitelji okupljaju tijekom dana, stoga je bitno da izbor podnih obloga to može izdržati. Drvo nije samo divan prirodni resurs koji izgleda fantastično, već ima i veliku izdržljivost i stoga dobro pristaje većini kuhinja. Ipak, imajte na umu da tlocrt vašeg interijera i lokacija kuhinje imaju presudnu ulogu, pa drveni kuhinjski pod neće biti odgovarajuć za baš svaki prostor.
Sve češće susrećemo interijere u kojima se primjenjuje koncept otvorenog prostora gdje kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak više nisu podijeljeni krutim pregradnim zidovima. Stavlja se naglasak na to da ambijent u povezanim prostorijama bude sinergičan, te funkcionalan i ugodan za život. Veliku ulogu u ozračju prostorije ima pod pa je odluka o tome koji je pod najprikladnije rješenje za kuhinju polazišna točka za uređenje. Podovi od drva u kuhinji sami po sebi vizualno i funkcionalno pariraju podnim oblogama od vinila ili, na primjer, pločicama. Što se tiče stila, ista vrsta parketa kroz cijeli prostor omogućuje kontinuitet i protočnost, te djeluje umirujuće.
Uz to što su pločice i vinil najčešće prvi izbor kod odabira podne obloge za kuhinju, parket u kuhinji je također vrlo zahvalna opcija. Svakako, treba obratiti pažnju na odgovarajuću vrstu parketa, te završnu obradu kako bi parketni pod zadržao svoju ljepotu i kvalitetu. Cijene parketa variraju ovisno o kvaliteti. Parket u kuhinji s jedne strane je atraktivan i dekorativan pod, ali nudi i funkcionalna svojstva koja su posebno tražena u kuhinji. Visokokvalitetni parket izolira toplinu i istovremeno regulira vlagu. Štoviše, parket je daleko manje osjetljiv za kuhinju nego što mnogi misle.
1. Odabir odgovarajuće vrste parketa za kuhinju
Postoje mnoge vrste parketa, svaki s različitom karakteristikama otpornosti i trajnosti, koji se preporučuju sukladno svrsi prostorije. Stoga se u kuhinje i/ili kupaonice, koje karakterizira visoka razina vlage, često postavljaju egzotični parketi. Dvije glavne vrste koje se obično preporučuju su: afrička tikovina i wenge.
Visokokvalitetna tropska tikovina je izdržljiv, stabilan, nepropusan, snažan i elegantan parket, u nijansama koje variraju od svijetlo žute do bronce. Ova vrsta parketa je jedna od najotpornijih na atmosferske utjecaje, vlagu i udarce. To je razlog zašto se preporučuju kao vanjske podne obloge ili “osjetljive” prostorije. Druga vrsta egzote koja nudi izvrsnu otpornost je wenge. Wenge parketi su tamniji od tikovine, nude izvrsnu trajnost i otpornost na mehanička oštećenja, zbog čega su pogodni za uporabu u kuhinji.
Također, svi gotovi parketi – višeslojni, dvoslojni i troslojni parketi – izvrsna su opcija podne obloge za kuhinju. Kod kojih je postignuta veća stabilnost oblika i manje kretanja u drvu čime se smanjuje mogućnost sužavanja ili širenje kada je pod izložen većoj razini vlage. Gotovi parketi u kuhinji idealna su podna obloga zbog svoje velike gustoće i kompaktnosti te akustičnih svojstava. Drugim riječima, višeslojni parket zbog svoje mase apsorbira prijenos zvuka, pa pri hodu ne odaje odbojni zvuk praznog materijala, kao što je to slučaj kod laminata.
2. Zaštita najkritičnija područja – pločicama!
Poznato je kako toplina i vlaga utječu na drvo, uzrokujući savijanje, bubrenje i skupljanje. Zbog dinamičnosti u kuhinji, parketi su daleko više izloženi promjenama temperature i vlage nego kad se nalaze u spavaćoj ili dnevnoj sobi. Dobar način za očuvanje poda u kuhinji je da ga zaštitite pločicama ili vinilom, ali samo na najkritičnijim područjima. Dio poda oko sudopera i štednjaka je često najizloženiji, stoga stručnjaci za podne obloge predlažu kombiniranje dva materijala. Površina u blizini štednjaka se pokrije pločicama, a ostatak prostorije parketom. Ova fuzija materijala ne samo da je funkcionalna već može stvoriti i prekrasnu interakciju oblika i boja u prostoriji. Na taj način se postiže usklađenost s cjelokupnim stilom kuhinje.
Pločice za kuhinju ili parket – osnovna razlika:
Drvene podne obloge se mogu prilagoditi bilo kojem stilu uređenja, dok keramički podovi to ne mogu. Primjerice, parket u kuhinji odgovara mediteranskom stilu, minimalističkom modernom i bezvremenski klasičnim prostorima. S druge strane pločice u kuhinji nemaju jednaku estetsku niti funkcionalnu vrijednost.
Dok drvo vizualno i stvarno zrači toplinom, to se ne može reći za keramiku i linoleum podove. Oni će nerijetko zahtijevati intervenciju u vidu podnog grijanja, toplih detalja, tepiha i slično.
Povremeno brušenje, premazi voskom ili lakiranje i vlažna krpa najčešća su i najjednostavnija rješenja za održavanje i dugotrajnost drvenih podnih obloga. Keramičke pločice su, za razliku od drvenih podova, podložnije oštećenjima koja se nerijetko mogu ukloniti samo njihovom zamjenom.
3. Kombinirajte parket i pločice u kuhinji
Ponekad dizajneri interijera pri odabiru podne obloge za kuhinju kombiniraju dvije vrste podova kako bi vizualno odvojili kuhinju od blagovaonice i dnevne sobe. Ali, kako mogu dva tako različita materijala biti uspješno kombinirana u istoj prostoriji? Ako želite parket i pločice u kuhinji, u osnovi postoje dva načina kako bi to postigli.
Prvi način uključuje usklađivanje parketa i pločica bojom i teksturom, tako da postoji jasna razlika između ta dva područja. Ovo rješenje može se provesti gotovo uvijek, čak i ako kuhinja ima odvojenu blagovaonicu. Drugi način je kombiniranje teksture i izgleda pločica i drva. Možete se igrati različitim bojama i dizajnom za postizanje postupnog prijelaza jednog materijala u drugi.
Kada je riječ o kuhinji povezanoj s dnevnim boravkom, prikladna kombinacija je da se keramičke pločice koriste u radnom prostoru kuhinje, a u blagovaonici parket. Ukoliko je riječ o povezanim prostorijama manje kvadrature, bolje je odabrati jednu vrstu materijala, po mogućnosti jednobojnu kako bi vizualno povećali prostor.
Izvor: hr.wiki-interior.com, netluxury.com
4. Završna obrada za parket u kuhinji
Uljena završna obrada je najčešće bolja opcija za parket u kuhinji od lakiranih i to zbog dva razloga. Prvo, ulje ne stvara neprobojnu barijeru, što znači da imate brz pristup mrljama i možete ih odmah ukloniti. S druge strane, nauljeni parket možete popraviti ili osvježiti u potpunosti bez brušenja. U mnogim slučajevima dovoljno je izvršiti eksplicitno osnovno čišćenje i nanijeti novi sloj uljnog premaza na parket. Dakle, ako se odlučite za parket u kuhinji, savjet je da završna obrada bude uljena, ali ni druge opcije nisu potpuno isključene. Samo imajte na umu da redovito tretirate svoj parket uljem i sredstvima za njegu. Na taj način pod ostaje dugotrajan i otporan.
5. Redovito održavanje parketa u kuhinji
Drveni podovi se redovito postavljaju u saunama, kupaonicama i kuhanjama, ali funkcioniraju onoliko koliko se dobro održavaju. Glavni neprijatelji parketa su voda i insekti. Kada se odlučite na podne obloge od drva, jedino što je neophodno je ispravno održavanje parketa u kuhinji. Ako parket redovito brišete sredstvima za pranje drvenih podova, te pravovremeno obnavljate brušenjem, uživat ćete u parketu u kuhinji dugo vremena.