Parket - Elegantan izbor za svaki dom

Drvene podne obloge u svakom domu odišu jedinstvenom atmosferom intime i topline, stoga i ne čudi velika popularnost parketa koji se nijansama i oblicima može prilagoditi i najzahtjevnijim interijerima. Osim jasne estetske komponente, parketi su laki za održavanje, postojani i ugodni za korak, a kako ih je moguće opetovano brusiti i lakirati, parketi se pokazuju financijski i ekološki isplativiji u odnosu na neke druge materijale. Kao i lijepi komad namještaja, drvene podne obloge povećavaju vrijednost  nekretnine. Kada izabirete drvenu podnu oblogu, zapravo investirate u budućnost, u prirodnu ljepotu i dugotrajnu vrijednost. Ljepota i dugotrajnost drva, koja još i vremenom „dozori“ daje podu jedinstveni identitet.

 

http://www.parket-petrina.hr/files/pages/5579/otvoreni-prostor-moderna-ku%C4%87a-parket-petrina.jpg

 

Vrste Parketnih Podova 


Za svaku drvenu podnu oblogu može se reći da ima svoj osobit ‘karakter’ – svako drvo se razlikuje po bojama, strukturi i fizičkim svojstvima, a različiti načini postavljanja parketa mogu naglasiti ili sakriti različito nijansirane dijelove drva kao i njegove prirodne godove.  Uz domaće, autohtone vrste, poput hrasta, bagrema, jasena, trešnje, oraha i slično, danas su sve traženije i popularnije ‘egzote’ iz Azije, Afrike i Južne Amerike (tikovina, doussie, sucupira, merbau, jatoba itd.).

 

http://www.parket-petrina.hr/files/pages/5579/merbau-elegancija-parket-petrina-egzote.jpgParket sa slike: Merbau, sofisticirani i izražajan parket s karakterom, savršeno odgovara interijerima u minimalističkom stilu.
Pod je iznimno elegantan i izdržljiv, s dubokom, ujednačenom tamnom bojom i decentnim uzorkom drva. Preporučuje se za velike, otvorene prostore.

 

Kada govorimo o vrstama drvenih podnih obloga, odnosno parketa, općenito razlikujemo višeslojne i masivne parkete. Višeslojni parketi su parketi novije generacije podnih obloga te su zbog toga i tehnički savršeniji. To znači da su takvi parketi dimenzionalno stabilniji i otporniji na oscilacije u vlazi tijekom promjene godišnjih doba. Zbog toga je nastajanje fuga između pojedinih daščica smanjeno, a uz održavanje se preporučuju konstante vlažnosti prostora.

Višeslojni parketi u većini su slučajeva već završno obrađeni još u proizvodnji. Kao takvi postavljaju se brzo, bez zaprašivanja prostora, a nakon 24 sata od postavljanja višeslojnoga parketa prostor je useljiv. Višeslojni parketi u posebno kontroliranim uvjetima tvornički su lakirani s ekološki prihvatljivim lakovima u 5 do 7 nanosa. Ugradnja klasičnih masivnih parketa traje duže, a prilikom njihova brušenja i lakiranja dolazi do zaprašivanja prostora.

 

http://www.parket-petrina.hr/files/pages/5579/kuhinja-moderna-ku%C4%87a-parket-petrina.jpg  http://www.parket-petrina.hr/files/pages/5579/blagovaonica-moderna-ku%C4%87a-parket-petrina.jpg


Parket i Podno Grijanje?


Višeslojni parketi najpogodniji su izbor za prostore sa podnim grijanjem.  Za tu namjenu preporučuju se dvoslojni parketi, ukupne debljine do 11mm, na podlozi od jelovine.  Drvo kao prirodni materijal je izolator topline, ali dvoslojni parket zbog svoje konstrukcije propušta dovoljnu količinu temperature potrebne da se u prostoriji održava temperatura zraka do otprilike 25°C.  Prilikom ugradnje parketa postoji pisani protokol puštanja podnog grijanja u pogon kojeg se parketar obvezatno mora pridržavati.  Preporuka je da se kod podnoga grijanja ne koriste određene  vrste drveta poput bukve, javora, te nekih od egzota.

      


Završna Obrada Parketa

Parketi se danas obrađuju po posebnim željama kupaca  – četkano, bajcano, lakirano, uljeno ili njihova kombinacija. Danas su vrlo popularni parketi nauljeni prirodnim uljem što daje dodatni šarm drvenom podu. Ulje kao zaštitni premaz prodire u drvo, te ga na taj način i zaštićuje.  Nauljene podove potrebno je njegovati prema točno određenim uputama proizvođača kako se čišćenjem ne bi odstranio sloj ulja; svake godine potrebno ga je barem jedanput nanovo nauljiti, a sve ovisno o funkciji prostora u kojem je parket položen, odnosno istrošenosti površine.

Završni sloj, koji je vrlo zanimljiv i tražen, jest mat lak – ima sva vizualna svojstva završene obradbe uljem, ali je mnogo  jednostavniji za čišćenje i održavanje.  Prednost ova dva završna premaza u odnosu na klasični polumat ili sjajni lak jest ta, što ako i dođe do oštećenja na površini parketa, ona nisu toliko vidljiva i moguće ih je pojedinačno popraviti.

 

http://www.parket-petrina.hr/files/pages/5579/bijelo-drveno-petrina.jpg

 

Birajte Pažljivo


Izborom bilo koje vrste parketa, drveta i završne obradbe, učinili ste veliki korak prema Vašem zdravlju, a i zdravlju svih ukućana. Drvo je u odnosu na ostale materijale koji se koriste za podne obloge ipak prirodni materijal. Održava se i čisti vrlo jednostavno, ne udomljuje razne alergene i prašinu, vremenom postaje sve ljepši, a tijekom godina uporabe moguće ga je uvijek iznova obnavljati. Za cjenik parketa i ostale informacije, pošaljite upit na naš email parket.petrina@gmail.com, rado ćemo odogovoriti.